Let op

Deze pagina bevat nu alleen de algemene gegevens. Als u de gegevens wilt zien die voor uw adres gelden moet u eerst uw adres invoeren.

Asbest

Asbest is soms moeilijk te herkennen. Het werd vroeger veel gebruikt als bouwmateriaal. Asbest is meestal te herkennen aan de vezelachtige structuur. Vaak heeft het een witte tot lichtgrijze kleur. Sinds 1994 is het verboden asbest te gebruiken. In oudere (bouw)producten, zoals golfplaten, dakbedekking, gevelisolatie en oude soorten vinyl kan dus nog wel asbest zitten. Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is gevaarlijk als u vrijgekomen asbestvezeltjes, bijvoorbeeld tijdens sloopwerkzaamheden, inademt. Ingeademde vezels nestelen zich in de longen en na verloop van tijd kan dit klachten opleveren.

Wat moet ik doen als ik als particulier zelf asbest wil verwijderen?

Wanneer u als particulier zelf kleine hoeveelheden (maximaal 35 m²) asbest wilt gaan verwijderen, dan moet u hier altijd een melding van maken via www.omgevingsloket.nl. Zij beoordelen dan of u het asbest zelf mag verwijderen of dat een gecertificeerd asbestverwijderings-bedrijf dit moet doen.

Voorwaarden zelf verwijderen en aanleveren van asbest

  • U mag alleen bepaalde asbesthoudende materialen (losliggende vloerbedekking, losliggende vloertegels of geschroefde hechtgebonden asbesthoudende asbestplaten) zelf verwijderen.
  • Meld asbest dat u wilt verwijderen via www.omgevingsloket.nl aan.
  • Losse materialen met hechtgebonden asbest zoals bloembakken hoeft u niet te aan te melden.
  • Op vertoon van een kopie van de sloopmelding kunt u kosteloos doorzichtig asbestfolie afhalen bij het recyclingstation in uw gemeente en gelijk een afspraak maken om het asbest te brengen.
  • Asbest niet breken, snijden of bewerken.
  • Asbest luchtdicht verpakken in asbestfolie met daarop een officiële asbeststicker.
  • Asbest in handzame onbeschadigde pakketten inleveren (let op niet breken). Neem ook bij het inleveren van het asbest de kopie van de sloopmelding mee
  • Pakketten zonder sloopmelding (bloembakken uitgezonderd) accepteren de RMN-medewerkers niet